Hogyan éljem túl az ünnepeket Szilva kenyere nélkül
Hogyan legyen mindig friss kenyered
Hamarosan elérkezünk az év végéhez, közeleg a karácsony és a szilveszter is. Ilyenkor minden család kizökken a mindennapi monotonitásból. Család, rokonok, vendégek, barátok jönnek-mennek, melegség, vidámság, és nem utolsó sorban szeretet tölti meg mindannyiunk szívét.
Ünnepekkor szinte mindannyiunk asztalán megtalálható fogás lesz a halászlé, vagy éppen a töltött káposzta, amit a legjobb finom kovászos kenyérrel tálalni.
Igen ám de mennyi kenyeret vegyek? Nem lesz sok, vagy éppen kevés?
Ezekkel a kérdésekkel hidd el nem vagy egyedül.
Megosztom Veled, én hogyan csinálom, és ha megfogadod, akkor nálad is mindig lesz otthon "friss" kovászos kenyér.
A megoldás, ahogyan én csinálom
A kenyeret egyszerűen lefagyasztom, egészben, de szoktam szeletelve is.
Amikor tudom, hogy szükségen van egy kenyérre, akkor előző nap esete kiveszem a mélyhűtőből, konyharuhába tekerem, és kint hagyom a konyhapulton, így a kenyér reggelre teljesen felenged.
És most jön a varázslat.
A sütőt 250 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) felmelegítem, és amikor már forró a sütő a felengedett kenyeret kb. 5 percre beteszem. A végeredmény pedig egy kívül ropogós, belül puha kenyér lesz. Fontos! A sütő valóban forró legyen!
Jártam már úgy, hogy elfelejtettem a kenyeret este elővenni.
Erre is van megoldás. A fagyos kenyeret a hideg sütőbe teszem, így a kenyér a sütővel együtt melegszik fel. A sütőt itt is 250 fokra (alsó- felső sütés, légkeverés nélkül) állítom. Ez a módszer egy kicsivel több időt vesz igénybe, kb.15-20 perc. A végeredmény itt is ropogós héj, és puha bélzet lesz.
Tehát már most érdemes az ünnepek előtti hetekben egy kicsivel több kenyeret vásárolnod, amit le tudsz fagyasztani, így mindig lesz otthon "friss" kovászos kenyered!